Sme mladá rodinka s troma deťmi. Vždy nás zaujímalo zdravé stravovanie, pretože veríme že naozaj kvalitné jedlo je nielen zdravé ale aj chutné. A kto sa zdravo stravuje sa určite cíti lepšie a výkonnejšie., ľahšie bojuje s chorobami a celkovo vedie komfortnejší život.
A vychutnávať si dobré jedlo je jedna z tých príjemnejších stránok života J
Akýkoľvek spôsob stravovania si však vyberiete- či je to už klasické stravovanie, vegetariánstvo, makrobiotika, paleo diéta, vitariánstvo a podobne, ak používa na varenie a prípravu stravy zeleninu, ovocie, mäso a vajíčka a ďalšie suroviny dopestované a dochované dnešným veľkokapacitným spôsobom, jeho snaha značne stráca na účinnosti.
Hľadali sme kvalitné, chutné a voňavé jedlo, lenže sme ho nikde nevedeli nájsť.
A neskôr, keď sa nám narodilo dieťa, sme chceli kvalitnú zeleninu pre prvé príkrmy pre naše dieťa.
Postupne sa v obchodoch aj začínali objavovať jedlá s nápisom bio, ale často sa až priveľmi podobali na klasické ,,nebio,,. Z detstva sme si obaja pamätali chuť domácej mrkvy, zemiakov, šalátu, paradajok, jabĺk i sliviek. Chceli sme si jedlo vychutnávať opäť, chceli sme zdravé jedlo pre dcérku lebo to je základ !
Chceli sme zeleninu vypestovanú na slnku, bez chémie, čerstvú a zdravú a zbieranú v štádiu zrelosti, nie zeleninu ktorá dozrieva v skladoch a počas prevozu.
A zrodil sa nápad ísť do toho a vypestovať si takú sami. Vedeli sme, že nie sme sami kto chce kvalitnejšie jedlo a nevie kde ho kúpiť, podobne ako my. Nápad rástol a odhodlanie tiež - nemôžeme konkurovať veľkoprodukcii, ale môžeme ponúknuť alternatívu tým, ktorí to vidia rovnako, chcú chutné, voňavé, zdravé, pre seba, pre svoje deti.
Máme za sebou časť cesty. Ako v rozprávke- vybrali sme tú tŕnistú, zarastenú cestičku, plnú práce a lopoty. Začali sme na zelenej lúke, a to doslova, na trávou zarastenej lúke kde sa roky už nepestovalo nič. Sadíme, vysádzame, okopávame, plejeme, zbierame, ponúkame. Stále veľa práce ručne, no už nám pomáha aj traktor a prvé pluhy a vyorávače.
Ideme na to prísne- naša zelenina musí voňať, byť úplne čerstvá, a bez chemického ošetrovania. Vypestovaná vonku na pôde, bez skleníka. Takáto zelenina počas rastu tvorí rôzne látky, ktoré jej pomáhajú bojovať s nepriazňou počasia, vetrom, nepravidelným dažďom, i škodcami. A tieto látky- to je to, čo jej dodáva chuť a vôňu. To je to, čo nás láka ju jesť- lebo chutí, lebo vonia.
Nás samých prekvapilo, aká lahodná a voňavá môže zelenina byť. A ako výrazne to cítia a pochvaľujú si aj naši zákazníci. Ich reakcie, ich záujem nakupovať u nás, nás povzbudzuje rozvíjať našu činnosť ďalej. Rozvíjať našu farmičku, investovať do ďalších strojov a zariadení ktoré nám umožnia vypestovať viac a pestrejšiu ponuku zeleniny. Lebo pri takomto spôsobe pestovania aké robíme my, vám paradajky v zime nemôžeme ponúknuť. A v lete nebudeme predávať špenát. Ale existuje dostatočne množstvo druhov zeleniny ktoré sa dajú pestovať alebo skladovať tak, aby po celý rok bolo z čoho vyberať.
Tak ako každú sezónu meníme šatník- v lete nenosíme kožuch a v zime tričko na ramienka- mali by sme meniť i jedálniček. V lete nám prospieva iné ako v zime.